etimektatlisi.gen.tr
Etimek Tatlısı

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Etimekli Pasta

Etimekli pasta; daha çok bilinen ve genel düşünceye göre daha lezzetli olan tatlı çeşitlerinden dolayı pek bilinmese de, sevenleri tarafında hatırı sayılır oranlarda tercih edilen önemli tatlı çeşitlerimizden biridir. Yöresi tam olarak bilinmemekle beraber etimekli pasta; ülkemizin her köşesinde eşit derece bilinen ve tüm memlekete mal olmuş bir tatlıdır. Ayrıca tarifin hazırlanması da son derece basittir ve malzemeler de çok kolay bulunabilecek cinstendir. Yazının devamında da en genel hatlarıyla bu kolay tarif etimekli pastanın adım adım tarifinden ve etimekli pasta için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.

Etimekli pasta için gerekli malzemeler:
  • 2,5 çay bardağı şeker
  • 1 paket etimek
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 5-6 yemek kaşığı un
  • Krem şanti
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • Antep fıstığı
Eitmekli pasta tarifinin hazırlanışı:
  • Etimekli pasta tarifine başlamadan önce ilk olarak bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi gereklidir. Bunun için öncelikle antep fıstıkları; etimekli pastanın üzerine sos olarak kullanılacağı için ezilerek ufalanmalı ve küçük parçacıklar haline getirilmelidir. Antep fıstığı dışında bu tarz bir ön hazırlığa gerek olmasa da malzemelerin; kullanılacakları tarif aşamasına göre bir arada bulundurulmasında fayda vardır. Şerbet için kullanılacak su ve şeker bir grup; etimekli pastanın aroması olarak kullanılacak olan diğer malzemeler de ayrı bir grup olarak hazırlanır.
  • Yukarıdaki ön hazırlıklar yapıldıktan sonra etimekli pasta tarifine başlanabilir. Tarifte ilk adım olarak; sonunda soğumaya bırakılacağı için etimekli pasta şerbeti hazırlanmalıdır. Kaynatma işlemini yapmaya uygun bir kap, tencere, vs. seçilir ve ilk olarak şekerin bir kısmı(2 çay bardağı kadar yeterli olacaktır) kaba dökülür ve kavurma işlemine başlanır. Burada şekerin yeterince kavrulup kavrulmadığının ölçüsü, renginin kahverengi bir hal alması ve sıvılaşmasıdır. Kaptaki şeker böyle bir görüntüye bürününce yeterince pişmiş demektir ve üzerine de 1 su bardağı su eklenebilir. Su eklendikten sonra kap hala ocakta bekletilir fakat bir taraftan da karıştırılarak kavrulmuş şekerin suyun içinde çözünmesi sağlanır.
    Etimekli Pasta

    Su-şeker karışımı bu şekilde kavrulduktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Etimekle pasta tarifinin son aşamalarında tekrar kullanılacaktır.
  • Şerbet yukarıda anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra etimekli pasta tarifinde aromanın hazırlanmasına geçilebilir. Yani; tarifin hammaddesi olan etimeklere eklenerek tat verecek olan kısım hazırlanacaktır. Bu aşamada fazla zahmetli bir durum yoktur. Şerbetten, antep fıstığından ve krem şantiden arta kalan malzemeler; un, nişasta, vanilya, 1 litre süt  ve kalan şeker kavrulmak üzere başka bir kaba konur ve ocağa alınarak kavurma işlemine başlanır. Bu aşamada kavurma işlemi yapılırken etimekli pasta harcı sürekli karıştırılmalıdır ki kavrulma sırasında karışımda yer yer topaklar, öbeklenmiş malzemeler ortaya çıkmasın. Etimekli pasta harcı kesinlikle iyice özleşmeli ve homojen bir halde olmalıdır.
  • Söylenen noktalara dikkat edilerek etimekli pasta harcı da hazırlandıktan sonra gerekli temel kısımlar tamamlanmıştır. Geriye sadece bu kısımların uygun bir şekilde birleştirilmesi kalmıştır. İlk olarak hazırlanmış olan etimekler uygun, geniş bir tepsi, borcam vb. kaba dizilir ve soğumuş olan şerbet de her kısma eşit olacak şekilde bu etimeklerin üzerine dökülür. Böylece etimekli tatlının has kısmı olan tatlı etimekler elde edilmiş olur.
  • Şerbetin eklenmesinden sonra ise sırada etimekli pasta harcının eklenmesi vardır. Etimekli pasta harcı; dizilmiş olan etimeklerin sadece üst yüzeyine olacak şekilde dağıtılacaktır. Fakat harcın dağıtılması sırasında  her yerinde yüksekliğin eşit olmasına ve görsel zevk açısından üst tarafının düzleştirilmesine dikkat edilmelidir.
  • Etimekli pasta harcı da eklendikten sonra ise bir paket krem şanti, paketindeki talimatlara göre hazırlanarak etimekli pastanın son halinin en üst yüzeyine sürülür. Son olarak onun da üzerine ufalanmış olan antep fıstıkları serpiştirilir ve etimekli pasta soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra kesmeye gerek kalmadan, etimekler birer birer tabaklara konarak servis edilebilir.
  • Etimekli pasta tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır, afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 12.6.2014 13:35:33

Etimekli Pasta Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Etimekli Pasta"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Etimek Tatlısı Şerbeti

Etimek Tatlısı Şerbeti, şerbet şeker ve su karışımından elde edilir. Her tatlıda olmasa da belirli tatlılarda sıklıkla şerbet kullanılır. Baklava ve künefe gibi tatlılarda olduğu gibi etimek tatlısı da yapılırken şerbete ihtiyaç d...

Etimek Tatlısı Krem Şantili

Etimek Tatlısı Krem Şantili; Etimek, kızarmış çıtır çıtır dilimlenmiş kuru ekmektir. Etimeğin normal,tuzsuz,form ve bebekler için bir çok vitamini içinde barındıran çeşitleri vardır.  Genelde bebekler ve rejim yapanlar tarafından...

Etimek Tatlısı Tavuk Göğsü

Etimek tatlısı tavuk göğsü; Tam yaz tatlısı olan bu lezzet, hem farklı, hemde güzel lezzetlerinden bir tanesidir. Tatlı türleri içerisinde özellikle tercih edilen bu hafif tatlı hem yapması kolay hemde eğlenceli bir tatlı tarifidi...

Etimek Tatlısı Muhallebili

Etimek Tatlısı Muhallebili, Bu tatlı tarifini yapmak oldukça pratik ama tadı damaktan hiç gitmeyecek kadar da müthiştir. Haberli yada habersiz çat kapı gelen misafirleriniz için yapabileceğiniz en kolay ve en lezzetli tatlı tarifl...

Etimek Şerbeti

Etimek şerbeti, etimek tatlısının üzerinde gezdirilerek daha leziz bir tat katmaktadır. Şeker ve su karışımı ile yapılan şerbet etimek tatlısı üzerinde gezdirilerek şerbetli etimek tatlısını oluşturmaktadır. Etimek şerbeti olmadan...

Vişne Soslu Etimek Tatlısı

Vişne Soslu Etimek Tatlısı, Vişneli etimek tatlısını yaparken eğer buzluğunuzda önceden saklamış olduğunuz vişneniz yoksa alternatif olarak vişne sosu da kullanabilirsiniz. Ayrıca bu tatlıyı kakaolu veya havuçlu da deneyebilirsini...

Vejeteryan Etimek Tatlısı Tarifi

Vejeteryan Etimek  Tatlısı Tarifi, et yemeyen ve etin her halini yiyecekleri içerisinde görmek istemeyenler için ideal bir tatlı tarifi olacaktır. Tatlının yapılış aşaması hem çok kısa sürede hem de çok pratikçe yapılır. Şerbetli...

Tuzsuz Etimek

Tuzsuz Etimek, Etimek kurutulmuş ve kızartılmış ekmeye denir. Tuzsuz kepekli ve normal gibi değişik çeşitleri bulunur. Diyet yapmayanlar için normal etimek çeşidinin üstüne krem peynir veya kahvaltılık çikolata sürülebilir. Kepekl...

Cevizli Etimek Tatlısı

Cevizli etimek tatlısı, çok sevilen bir sütlü tatlıdır cevizli etimek tatlısı. Şerbet ve sütlü bir tatlı karışımıdır. Şerbetin ağır tadını süt ile dengeleyen ve lezzet katan bir tatlıdır.  Sevdiklerinize gönül rahatlığı ile ikram...

Etimek Tatlısı Karamelli

Etimek tatlısı karamelli hızlı şekilde tatlı yapmak isteyenlerin tercih ettikleri bir tatlıdır. Çok kolay ve lezzetli bir tatlı türü olarak karşımıza çıkan bu tarifte dilerseniz şeker oranını biraz azaltarak daha hafif bir tatlı y...















Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Etimek Tatlısı, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017